Znany polski dziennikarz telewizyjny i krytyk kulinarny, Robert Makłowicz odwiedził w maju Szwecję, aby nagrać cztery odcinki swojego popularnego autorskiego programu kulinarno-podróżniczego, „Makłowicz w podróży”. – Wcześniej raczej bym tu nie przyjechał, by kręcić program kulinarny – wyznał Makłowicz w rozmowie z lokalną szwedzką prasą. Ekipa telewizyjna odwiedziła m.in. zakłady produkcyjne firm Wasa Barilla w Filipstad w regionie Värmland oraz Abba w Kungshamn w Bohuslän. 23 września TVP 2 rozpocznie emisję programu. Kolejne odcinki będą emitowane 30 września oraz 7 i 14 października.
W ostatnich latach w Szwecji dokonała się kulinarna rewolucja. Szwedzcy kucharze zdobywają nagrody, ich kunszt jest ceniony w świecie, a szwedzkie produkty utożsamia się z wysoką jakością.
Znany i lubiany polski krytyk kulinarny i osobowość telewizyjna, a także podróżnik, historyk i autor ośmiu książek o tematyce kulinarnej rozpoczął swoją podróż na południu kraju.
W regionie Skåne przy kamiennym kompleksie Ales stenar przyrządził tatar śledziowy, odwiedził popularny sklepik rybny Buhres fisk, a także ekologiczną dzielnicę Malmö – Västra Hamnen.
Potem przyszła kolej na region Västra Götaland wraz z Göteborgiem, gdzie Makłowicz spotkał się ze swoim szwedzkim odpowiednikiem, znanym restauratorem Leifem Mannerströmem. W Göteborgu odwiedził także Muzeum Volvo, słynną palarnię kawy da matteo (Szwecja zajmuje drugie miejsce na świecie, jeśli chodzi o konsumpcję tego trunku), a także malowniczą wysepkę Styrsö, gdzie m.in. przyrządzał słynne w tym regionie homarce. Ponieważ sponsorem wyprawy jest firma Abba Foods, ekipa odwiedziła także tę słynną przetwórnię ryb położoną nad morzem w urokliwej miejscowości Kungshamn.
Ostatnim akcentem wyprawy był region Värmland, gdzie Makłowicz wraz z ekipą odwiedził lokalnych producentów ekologicznej żywności, posmakował łosiny, łowił ryby w największym szwedzkim jeziorze Vänern, a także zażywał kąpieli na świeżym powietrzu w charakterystycznej szwedzkiej drewnianej balii. Odwiedził także drugiego sponsora wyprawy, firmę Wasa Barilla, producenta chrupkiego pieczywa.
Na pytanie o to, jak scharakteryzowałby szwedzką kuchnię, w wywiadzie z dwumiesięcznikiem „Food and Friends” Robert Makłowicz odpowiada:
– Przede wszystkim jest prosta, co bardzo lubię, żadnego baroku. Wykorzystywane są świeże regionalne produkty. Bardzo ważna jest też odpowiednia prezentacja, na którą zwraca się tu szczególną uwagę.
Inicjatorem wyprawy była Ambasada Szwecji, która przy jej organizacji współpracowała z warszawskim Biurem Radcy Handlowego, regionalnymi urzędami wojewódzkimi oraz lokalnymi organizacjami turystycznymi.
Plan emisji programu w TVP 2 o godz. 11.25:
1) Szwecja „Skania” – 23.09
2) Szwecja „Ekolandia” – 30 .09
3) Szwecja ” Göteborg” – 07.10
4) Szwecja „Varmland”- 14.10
Fot: sxc.hu
Źródło: materiały pochodzą ze strony Ambasady Szwecji